Mijn dagelijkse beslommeringen, opgetekend nach Lust und Laune.

Wednesday, October 18, 2006

Lekker

Vandaag bij de Hof van Twello stoofperen, mispels en kweeperen gehaald, de laatste twee vooral voor het experiment. In dit prachtige kookboek staan recepten voor kweepeergelei en mispelpudding. Het zal spannend worden want ik had tot vanmiddag geen van beide fruitsoorten eerder van dichtbij gezien. U hoort van mij.

Eigenlijk fietste ik naar Twello op jacht naar verse mierikswortel. Maar dat hadden ze daar nou net niet. Waar wel?

8 Comments:

Anonymous fff said...

Wat een mooie foto. 't Lijkt wel een olieverfschilderij.

19/10/06 12:43

 
Blogger Katja said...

Dank! Sja, die kleuren hè. Gewoon klik onder spaarlamp. (Ik heb nog steeds de gebruiksaanwijzing niet doorgewerkt.)

Hoe gaat 't daar in E.? Alles over? Gaat er nog geschilderd worden?

22/10/06 20:02

 
Blogger Bananeman said...

Goh, ik wist niet dat ze in de zeventiende eeuw al van die mooie foto's konden maken.

25/10/06 10:11

 
Blogger Dmphn said...

Klinkt exotisch! Hoe smaakten ze? Ikzelf heb van de week 'rutabaga' of 'swede' gegeten. De Nederlandse naam is mijn nog steeds onbekend..(http://en.wikipedia.org/wiki/Rutabaga)

29/10/06 19:54

 
Anonymous Seraka said...

hoi Katja, ik heb ong. 8 kilo's mispels kiggen om te verwerken en ik zoek daar recepten voor
zonde om er alleen maar jam en likeur van te maken hè :))
ik zou graag je recept toegestuurd krijgen
veel plezier met kokkerellen en vergeet ze niet eerst te laten rotten hè! ;)

4/11/06 12:09

 
Anonymous Anonymous said...

nou moe, vanmorgen was (NRC-next) de eerste keer, en dit is dus de tweede keer in mijn leven dat ik lees van het bestaan van kweeperen. Kan geen toeval zijn.

6/11/06 23:54

 
Anonymous Curse of Millhaven said...

nou moe, vanmorgen was (NRC-next) de eerste keer, en dit is dus de tweede keer in mijn leven dat ik lees van het bestaan van kweeperen. Kan geen toeval zijn.

6/11/06 23:55

 
Blogger Katja said...

Zohee, waar een stukkie over ouderwets fruit al niet toe kan leiden... Gezellig hier, hoor!

De mierikswortel is inmiddels gevonden: daar waar je gulden een daalder waard is.

@dmphn: De kweeperen waren bij de eerste poging niet gaar en bij de tweede aangebrand. Geen idee dus hoe ze smaken. Jouw groente heet in het NL koolraap. Zelf klaargemaakt? Of ergens anders gegeten? Ik vermoed dat we dat deze winter nog wel gaan krijgen in het onlangs afgesloten groente-abonnement van De Oosterwaarde.

@seraka: Hoei, acht kilo, da's niet niks. Mooie foto's op je site, trouwens! Hier is het recept van medlar jelly: 900 gr medlars, chopped but not peeled or cored, warmed sugar. Place the medlars in a pan and pour in enough water just to cover them. Bring to the boil, then cover and simmer for 30-45 minutes, sirring occasionally, until the fruit is very soft. Tip the contents of the pan into a scalded jelly bag suspended over a non-metallic bowl and leave to strain, undisturbed, for 8-12 hours. Measure the juice and pour it into a saucepan. Add 450 gr sugar for every 570 ml juice and sir over a low heat until the sugar has dissolved. Raise the heat and boil hard for 10-15 minutes, stirring occasionally, until setting point is reached. Remove the pan from the heat and skim any scum awy with a slotted spoon. Ladle the jelly into warm, clean, dry jars. Cover and seal. Leave overnight to set. Store in a cool, dark, dry place.
Maar er is hier pas eentje rot...

@curse: Dat leent zich ongetwijfeld voor een Celestijnse grap, ware het niet dat ik er even niet op kan komen.

7/11/06 19:48

 

Post a Comment

<< Home

loeloelala