Mijn dagelijkse beslommeringen, opgetekend nach Lust und Laune.

Thursday, April 26, 2007

Coming up: blueberry season!

Sunday, April 22, 2007

In het bos in het bos

Thursday, April 12, 2007

Knollentaart

Dit is een van m'n favoriete winterrecepten en ideaal om de vreemde knollen en rapen uit het groentepakket mee weg te werken. Het komt uit The Cranks recipe book. Cranks was een vegetarische restaurant-keten in Engeland, in de 60s en 70s. Lees meer over Cranks en het einde van de keten in dit artikel in The Guardian.
VEGETABLE CRUMBLE

Most people think only of sweet crumbles, but here is an exciting savoury crumble incorporating cheese, nuts and seeds in the topping, covering a mixture of vegetables which may be varied with the season

For the crumble topping
Butter or margerine 4 oz (100 g)
100% wholemeal flour 6 oz (175 g)
Cheddar cheese, grated 4 oz (100 g)
Mixed nuts, chopped 2 oz (50 g)
Sesame seeds 2 tbsp (30 ml)

Base
Mixed root vegetables (parsnip, swede, turnip, potato, carrot, etc.) 1½ lb (675 g)
Large onion 1
Butter or margerine 2 oz (50 g)
100% wholemeal flour 1 oz (25 g)
Tomatoes 8 oz (225 g)
Vegetable stock ½ pt (300 ml)
Milk ¼ pt (142 ml)
Parsley, chopped 3 tbsp (45 ml)
Salt & pepper to taste

Rub the butter into the flour until the mixture resembles fine crumbs. Add the cheese, nuts and sesame seeds.
Chop the vegetables, then melt the butter in a large saucepan and sauté the onion until transparent. Add the prepared vegetables and cook over gentle heat, stirring occasionally, for 10 minutes. Stir in the flour, then add the remaining ingredients. Bring to the boil, reduce the heat, cover and simmer for about 15 minutes, until the vegetables are just tender. Transfer to an ovenproof dish. Press the crumble topping over the vegetables and bake in the oven at 190°C (375°F/Mark 5) for about ½ hour, until golden.

Serves 6
Ik maak 'm meestal met een kleine koolraap (of een halve grote), een kleine knolselderij (of een halve grote) en een stuk of wat pastinaken.

loeloelala